افزایش قیمت بنزین در ایران همیشه دردسر ساز بوده است.
قیمت بنزین که بالا برود ماست هم گران می شود. نان بربری و شیرینی ناپلئونی هم بالا می رود. کرایه تاکسی را هم اصلا اشاره نمی کنیم. رئیس محترم جمهور اخیرا در گفتگوی تلویزیونی تلوبحا به این نکته اشاره کردند که به خاطر تنش هایی که ممکن است در اوضاع اقتصادی رخ دهد قیمت بنزین نباید بالا برود.
اما شاید بحث در این مورد که افزایش قیمت بنزین و مدیریت تنش های محتمل چه سودهایی برای اقتصاد ( و ترافیک و محیط زیست و سلامت و …) کشور دارد در تخصص ما نباشد. لذا تنها به واکنش مسولین در خصوص شایعه افزایش قیمت بنزین می پردازیم.
سید محمدرضا موسوی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در خصوص شایعاتی که اخیرا در مورد افزایش قیمت بنزین به گوش می رسد گفت: شایعات مبنی بر افزایش قیمت حامل های انرژی در کشور بی اساس است. او با اشاره به شایعات منتشر شده در فضای مجازی افزود: اگر قرار به افزایش قیمت بنزین و سایر حامل های انرژی در میان باشد وزارت نفت به ویژه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی موضوع را اطلاع رسانی و با مردم در میان خواهد گذاشت.
گرد و خاک ناشی از شایعه افزایش قیمت بنزین با خبری مبنی بر اینکه “بنزین گران نمی شود” بالاخره خوابید و به نظر نمی رسد حداقل تا پایان سال جاری دغدغه افزایش قیمت بنزین باز هم باعث شود مردم در پمپ بنزین ها صف های طولانی درست کنند و به غیر از باک خودروهای خود گالن ها را هم پر از بنزین کنند.
بازار شایعه افزایش قیمت بنزین یا سهمیه بندی آن در روزهای گذشته آنچنان داغ بود که مردم در صف های طولانی پمپ بنزین ها هر لحظه منتظر شنیدن تغییر سرنوشت بنزین ایستاده بودند. هرچند این اخبار بارها و بارها از سوی مسئولان مختلف از جمله وزیر نفت، مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و حتی برخی نمایندگان مجلس تکذیب شده بود اما باز هم تلنگری کوچک در این حوزه مردم را مضطرب می کرد.
شاید منبع شایعه افزایش قیمت بنزین بودجه سال ۱۳۹۷ بود که در آن به دولت اجازه داده شده است قیمت بنزین را افزایش دهد و منبع شایعه سهمیه بندی این فراورده نفتی الزام استفاده مجدد از کارت سوخت بود اما روز آخر هفته گذشته بود که علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فروارده های نفتی صراحتا اعلام کرد دولت هیچ برنامه ای برای تغییر قیمت بنزین یا سهمیه بندی آن ندارد و تولید و ذخایر به میزان لازم است.
به گفته وی، برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین نه از سوی دولت و نه از سوی مجلس وجود ندارد. از اظهارات صادق آبادی می توان به راحتی فهمید که حداقل تا پایان سال نباید منتظر تغییری در سرنوشت بنزین باشیم و سرنوشت سال آینده قیمت بنزین بستگی به بودجه سال ۱۳۹۸ که آذرماه تحویل مجلس داده می شود دارد. تولید بنزین در کشور تا پایان سال به ۱۰۷ میلیون لیتر در روز می رسد.
این درحالی است که دولت برای افزایش تولید بنزین برنامه ریزی منظمی کرده است به طوری که آخرین میزان ظرفیت تولید بنزین در کشور ۹۵ میلیون لیتر در روز اعلام شده است که قرار است با به مدار آمدن فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس به ظرفیت ۹۵ میلیون لیتری تولید بنزین در کشور ۱۲ میلیون لیتر دیگر اضافه شود که بر این اساس ظرفیت تولید بنزین در کشور در سه ماهه آخر سال ۱۳۹۷ حدود ۱۰۷ میلیون لیتر خواهد شد.
درحال حاضر در پالایشگاه ستاره خلیج فارس بیش از ۲۷ میلیون لیتر بنزین تولید می شود که این میزان تا پایان شهریور به ۳۰ میلیون لیتر خواهد رسید.